Ledenraad Nederlandse Draf- en Rensport geeft groen licht voor plannen Duindigt

Afgelopen week heeft ook de ledenraad van de Nederlandse Draf- en Rensport (VNDR) met grote meerderheid hun goedkeuring gegeven aan de plannen voor Duindigt die door Gerard Hoetmer ontwikkeld zijn de afgelopen jaren.  

Na de bijeenkomst zijn een aantal vragen beantwoord door  initiatiefnemer Gerard Hoetmer en de SBRD, de formele eigenaar van Duindigt. Ook overleg met de SNDR heeft geleid tot verdere verduidelijking van de doelstellingen en middelen om de ontwikkelingen mogelijk te maken.  

Met deze goedkeuringen staan er binnen de Nederlands draf- en rensport geen formele barrières meer in de weg om tot de voorgestelde  ontwikkeling te komen.

Gerard Hoetmer, de initiatiefnemer van de ontwikkelingen van Duindigt en Piet van der Poel, bestuurslid van de SBRD, over de plannen:

Volgende stap in herontwikkeling van Duindigt

Gerard Hoetmer: “Deze goedkeuring is een volgende stap in de vernieuwing van Duindigt. Het is duidelijk voor iedereen dat deze ontwikkeling heel belangrijk is voor Duindigt, maar zeker ook voor de draf en rensport in het algemeen. Naar mijn mening zou een wegvallen van draf- en rensport  op Duindigt de continuïteit van de gehele draf- en rensport in Nederland bedreigen.

De plannen in het pakket van eisen, in december 2021 goedgekeurd door de gemeente Wassenaar, geven het nieuwe Duindigt een sterke basis voor de toekomst. Deze basis wordt gecreëerd door het gebruik van Duindigt door meerdere hippische disciplines en door inkomsten uit meer dan de huidige afdracht uit wedomzetten. Wij zien de toeschouwers voor de hippische wedstrijden als een prioriteit om ook sponsoren te kunnen benaderen en de faciliteiten die we gaan bouwen vaker en op een optimale manier te benutten.

Onderdeel van dit plan is een revitalisatie van het draf- en renbaan-complex. Hierbij wordt niet alleen de baan gerenoveerd en/of vernieuwd, maar ook de stallen en tribune. Het feit is wel dat Duindigt een wedstrijdlocatie wordt zonder langdurige pensionfaciliteiten. We werken met de huidige trainers mee om voor hen een andere locatie te zoeken. Verder komen er op het huidige Duindigt een aantal woningen en een hotel met short stay woningen. Dit om alle investeringen in de sport te kunnen bekostigen en een gezonde toekomst te creëren. We zullen, waar mogelijk de toeschouwersfaciliteiten met het hotel combineren.

De volgende stappen in dit hele proces zijn met name het maken van de inpassingen in het huidige bestemmingsplan. Hiermee werken we nauw samen met gemeente, provincie en Rijkswaterstaat. Ook heeft de buurt een belangrijke stem. Deze participatie, waar al in oktober vorig jaar formeel begonnen is, zal een van de eerste stappen zijn, die we met expertise van buitenaf gaan uitvoeren. Verder zullen er binnenkort diverse onderzoeken en studies gedaan worden. Het plan is om dit jaar de inpassingen in het huidige bestemmingsplan bij de gemeente Wassenaar in te dienen. Na goedkeuring van de aanpassingen zullen de plannen verder in detail worden uitgewerkt, inclusief de ontwerpen van de baan en stallen. Kortom het duurt nog wel even voordat we met de werkelijke sloop- en bouwactiviteiten starten.

Ik verwacht dat deze toestemming van de ledenraad erg goed  nieuws is voor alle draf- en rensport liefhebbers en professionals. Naast de andere initiatieven die gestart zijn zal deze belangrijke stap voor de sport hopelijk een positieve impuls zijn om als één front met een gezamenlijke visie een mooie toekomst voor Duindigt en de sport te creëren. En dat we tegelijk vanaf nu de negatieve historie en anecdotes van lokale en persoonlijke belangen achter ons laten.

Verder wil zeker mijn dank uitspreken aan alle vrijwilligers op Duindigt. Zonder hun hulp was het zeker niet gelukt om nog steeds te koersen en überhaupt nog te bestaan. En ik hoop zeker dat zij ook de komende jaren hun steun blijven geven.”

Piet van de Poel namens bestuur Stichting Beheer Renbaan Duindigt

“John van Nierop en ik zijn heel blij dat de kogel door de kerk is en dat de Ledenraad groen licht heeft gegeven voor het vervolg van de planvorming en het op termijn vervreemden van Duindigt. Toen ik in 2018 lid van het bestuur werd was duidelijk dat alle mogelijke alternatieven om de baan een nieuw leven in te blazen uitgeput waren en dat Duindigt vooral een heel mooi verleden had, maar geen toekomst. Gerard Hoetmer had me een keer gezegd dat, als alle alternatieven uitgeput waren, hij zijn kennis en ervaring zou willen inzetten om een plan voor Duindigt te maken. We zijn blij dat hij woord gehouden heeft, maar we kunnen ons voorstellen dat hij wel eens spijt van zijn aanbod gehad heeft. Gelukkig zijn we nu een stapje verder in dit traject. Het had ook niet veel langer moeten duren, want de rek was er bij alle vrijwilligers en sponsoren wel uit.

Het is werkelijk ongelooflijk hoeveel inzet zoveel mensen in tijd en geld hebben geleverd. Graag maak ik gebruik van deze gelegenheid om al die mensen te bedanken die, meestal anoniem, hun bijdrage hebben geleverd om Duindigt te laten overleven! Dank, heel veel dank.

Gelukkig zijn we nu weer een stapje verder in het hele proces. Enerzijds kan Gerard nu verder met het uitwerken van de plannen. Anderzijds komt er vanuit de hypotheekverstrekkers een broodnodige financiële bijdrage tijdens de overgangsfase, zodat Duindigt aan zijn verplichtingen kan blijven voldoen.

Al met al waren het pittige maanden. Nu volle kracht vooruit. Start vrij.”Add Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.