Update herontwikkeling Draf- en Renbaan Duindigt

Afgelopen zondag werd Gerard Hoetmer gevraagd om een update over de herontwikkeling van Draf- en Renbaan Duindigt:

Kun je ons een update geven over de voortgang met betrekking tot de ontwikkeling van Draf- en renbaan Duindigt?

Met alle plezier. Maar laat ik beginnen om alle vrijwilligers en supporters te bedanken. Met een financieel zwakke basis is Renbaan Duindigt dit seizoen ingegaan. De verwachting was dat een aantal afspraken, waaronder extra financiële steun in 2022 zijn beslag zou krijgen. Dit om de sport te continueren tijdens de transitieperiode. Door trage of op het laatste moment geen goedkeuringen van bestuurders binnen de sport is dit niet gebeurd, alhoewel het geld klaarlag. Helaas is er hierdoor een continu tekort geweest aan financiële middelen. Toch is het seizoen door alle inspanningen en bijdragen van een hoop mensen wederom tot een mooi einde gekomen met de Derby dag als hoogtepunt en een drukke laatste koersdag als afsluiting afgelopen zondag.

En de toekomstige ontwikkeling zelf?

Zoals eerder gemeld hebben we ook progressie gemaakt met de gemeente, waarbij het stedenbouwkundig programma van eisen goedgekeurd is door de gemeente Wassenaar in december 2021. Recent heeft het college besloten om de ontwikkeling van het gehele gebied rondom Renbaan Duindigt in meer detail te onderzoeken. Ik verwacht zelf dat deze beslissing ons een tijdsverlies gaat opleveren van een klein jaar. Het goede nieuws is dat ik wel verwacht dat we de plannen, al dan niet in een aangepaste vorm na die tijd met volle ondersteuning van de gemeente kunnen gaan uitvoeren.

Ook binnen de sport hebben we een overeenkomst getekend in mei tussen alle belanghebbenden. Hierin is beschreven dat de ledenraad, SNDR, hypotheeknemers en SBRD, die de eigenaar is, akkoord gaan met de vervreemding van Duindigt naar derden en de voorwaarden en doelstellingen daarvoor. Die overdracht maakt het mogelijk om de volgende stap te zetten in de herontwikkeling van de draf- en renbaan tot een hippisch complex waar de toekomst van de sport veiliggesteld wordt.

Jammer genoeg vond een aantal personen het nodig om met dit akkoord zelf maar stappen te gaan nemen met name naar de gemeente en naar investeerders. Dit ging helaas zonder enig overleg en heeft de nodige verwarring gegeven met name bij de gemeente. Als initiatiefnemer heeft de SBRD mij de exclusiviteit voor herontwikkeling gegeven en dezelfde afspraak is er met de gemeente Wassenaar. Na de installatie van een nieuwe gemeenteraad en nieuwe wethouders draagt deze verwarring niet bij aan de voortgang. Zeker als de besprekingen binnen de gemeente voor de komende vier jaar nog gaande zijn. Dit is politiek, twijfel geeft risico en dat is het laatste wat de politiek wil. Ik vind het jammer dat dat niet begrepen of gevraagd is door degenen die zonder enige coördinatie zelf stappen genomen hebben.

Kan de sport wel zolang wachten gezien de financiële situatie van zowel Duindigt als de SNDR?

Het doorgaan van de al dan niet aangepaste vorm van het goedgekeurde stedenbouwkundig programma van eisen is natuurlijk voor mij en voor eenieder die de sport een warm hart toedraagt, het meest belangrijke. Hiervoor zullen we vechten, want zonder herontwikkeling van Duindigt is er volgens mij geen toekomst voor de sport. Het betekent wel dat we blijven uitgaan van een vervreemding naar een derde partij gezien de niet gezonde financiële situatie van draf- en renbaan Duindigt. Het goede nieuws is dat er waarschijnlijk twee partijen zijn met serieuze interesse. Ik hoop dat we in het eerste kwartaal van 2023 volledige duidelijkheid hebben en hierover dan kunnen communiceren. Daarmee kunnen we in 2023 een programma op Duindigt hebben wat liefhebbers en vrijwilligers een toekomst geeft. Een startpunt voor een springlevend en attractief Duindigt.

Nog een kort slot van jouw kant

In het voetbal geldt dat niemand groter is dan de club en in onze sport geldt hetzelfde. We hebben hierin zeker nog een aantal stappen te maken. Wat noodzakelijk naar buiten toe is dat we met één mond spreken, over één weg voorwaarts gaan en een eensgezinde groep zijn. Daarbij moeten we persoonlijke belangen terzijde zetten. Laten we trots zijn dat Duindigt een tweede leven krijgt, iets waar de meeste mensen niet meer op gerekend hadden de afgelopen jaren.

Add Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.