65ste Grote Prijs der Lage Landen

Slechts weinig draverijen hebben zo’n roemrijke historie als de Grote Prijs der Lage Landen. Vele nationale en internationale grootheden prijken op de rijke erelijst van deze prestigieuze race.

In eerste instantie waren het  vooral de Nederlandse paarden die furore maakten, maar na een paar jaar wisten ook de kleppers uit het buitenland de Wassenaarse drafbaan te vinden, niet in de laatste plaats door de niet aflatende inzet van NDR-perschef Kees Berg.

Een van de meest memorabele winnaars was ongetwijfeld Hairos II. Hoewel de hengst van Franse origine was, koerste hij voor Nederlandse connecties. De kampioen uit de stallen van de onvolprezen trainer-pikeur Willem H. Geersen Sr. wist de Lage Landen maar liefst driemaal op zijn palmares bij te schrijven: in 1959, 1960 en 1961, waarbij niet onvermeld mag blijven dat hij tussen de bedrijven door ook nog even de Prix d’ Amérique van 1960 winnend afsloot.

Slechts één ander paard slaagde erin om de Lage Landen drie keer te winnen, te weten Caen Oldeson. De trots van eigenaar Jan van Marion scoorde evenals Hairos II een loepzuivere hattrick, in 2014, 2015 en 2016.

Een andere memorabele Nederlandse winnaar was Vriend, die in 1988 het bijna onmogelijke presteerde door de grote Zweedse favoriet Mack the Knife aan zijn zegekar te binden. Aangevuurd door het enthousiasme van de baanverslaggever stond het publiek op de banken om de Nederlandse troef moreel te ondersteunen in de laatste 250 meter.

Met name de Fransen wisten in de loop der jaren een behoorlijke stempel op deze koers te drukken, maar ook uit de Scandinavische landen lieten de cracks zich niet onbetuigd. Toppers als Snack Bar, Pershing en Lovely Godiva hebben hun sporen op Duindigt achtergelaten.

Ook dit jaar laat de koers zich bijzonder goed aanzien. Hoewel de paarden voornamelijk uit Nederlandse stallen komen, mogen we toch spreken van een koers van internationale allure. Veel van deze paarden hebben de nodige koersen in het buitenland gelopen én gewonnen

Interessant is de deelname van Corps et Ame, de nieuwe aankoop van Stal De Groningers die wordt getraind door Henk Grift. De ruin won onlangs een bereden koers in Zweden, in een duizelingwekkende kilometer tijd van 1.11,4! Hij zal het echter niet cadeau krijgen, want van de Belgische gast Ce Bello Romain mag het nodige tegenwerk worden verwacht.

Naast de Grote Prijs der Lage Landen wordt ook nog het Sprintkampioenschap der Vierjarigen verreden, waarin de top van de vierjarigen de degens zal kruisen over de mijl. Hier zal Derbywinnaar Max Occagnes moeten afrekenen met acht taaie concurrenten.

Het programma telt zondag 7 draverijen en 2 rennen en daarnaast zal ook de jeugd weer vertegenwoordigd zijn in de Roos Autoberging Mini Lage Landen.

Add Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.